Осем сухотоварни кораба с пшеница, царевица и други селскостопански продукти напуснаха украинските пристанища в неделя. Това съобщиха от Съвместният координационен център (СКЦ), цитирани от "Интерфакс".

"Днес от украинските пристанища напуснаха осем кораба, които превозват общо 250 968 тона зърно и други храни в рамките на Черноморската зърнена инициатива", се казва в съобщението.

Корабът Stavros ще достави 55,3 хил. тона пшеница в Йемен, сухотоварният кораб Cebihan - 54,2 хил. тона пшеница в Оман, корабът Rising Falcon - 26,2 хил. тона пшеница в Италия, сухотоварният кораб Ssi Erdogan Bey - 34,2 хил. тона рапица - за Германия. Освен това товарният кораб Belforest с 33 000 тона царевица и 22 000 тона ечемик, както и Lady Sema с 8 600 тона слънчогледово семе отиде в Испания.

Корабът Ps Pelican се насочи към Китай, превозва 37 хиляди тона слънчогледово масло, сухотоварният кораб Besiktas Iceland ще достави 6,6 хиляди тона слънчогледово масло в Холандия.

Освен това се отбелязва, че към украинските пристанища са изпратени пет кораба, които са преминали през морския хуманитарен коридор на 13 ноември.

61 сухотоварни кораба очакват разрешение да влязат в пристанищата на Украйна, както и десет натоварени кораба се подготвят за проверка в турски териториални води.

Припомняме, че Русия още не е решила дали да удължи зърнената сделка. Това стана ясно на 12 ноември.

За разлика от споразумението между Русия и ООН, Черноморската зърнена инициатива се сключи за период от 120 дни. Те изтичат на 18 ноември.

Анкара и ООН осигуриха подписването на сделка за възстановяване износа на украинско зърно от черноморските пристанища през последните четири месеца.

В края на октомври обаче Русия заяви, че преустановява действието на споразумението за доставка на зърно

Впоследствие страната все пак обяви, се връща към участие в зърнената сделка, след като е получила писмени гаранции от Украйна, че Киев няма да използва зърнения коридор за бойни действия срещу Москва.

В началото на ноември обаче говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че решението на Русия да се върне към зърнената сделка не означава, че срокът ѝ ще бъде удължен.

Руският външен министър Сергей Лавров пък призова ООН, която посредничи в сделката, да засили усилията си, за да гарантира, че западните страни облекчават ограниченията, които според Москва пречат на собствения ѝ износ на селскостопански продукти и торове, който също са част от сделката.