Кувейт и Саудитска Арабия имат енергиен спор, който е свързан със съвместно експлоатиране с Иран на офшорно поле със залежи на природен газ, съобщава местен вестник, цитиран от „Франс прес".

Кувейтски източници са съобщили пред вестник Al-Rai, че работата върху полето Дора е била спряна заради различия между двете държави по отношение на определянето на маршрута на газовите доставки от находището.

Саудитска Арабия иска всичкия газ от Дора да минава през граничния град Хафджи и след това да бъде разпределян между двете държави. Кувейт от своята страна настоява да получава своя дял директно от находището.

Кувейт споделя отделно с Иран и Саудитска Арабия газовото находище Дора, в което се смята, че има залежи от около 220 милиарда кубични метра.

Според Al-Rai съвместното експлоатиране на находището между Саудитска Арабия и Кувейт е замразено от година.

Спорът започнал след спиране на производството в офшорното петролно поле в Хафджи миналият месец, обявиха кувейтски официални лица. То е спряно заради технически проблеми.

Обаче синдикати и медии в Кувейт смятат, че Саудитска Арабия е спряла производството едностранно заради различия между двете държави.

В Хафджи могат да се произвеждат по 311 хиляди барела петрол на ден.

Кувейт и Иран пък водят вече повече от 10 години неуспешни преговори за демаркация на морската им границата в района. Кувейт се нуждае от залежите в Дора, защото има недостиг на природен газ.