Турция възнамерява да строи АЕЦ и ТЕЦ на километри от българско-турската граница.
Предвижда се строителството на централите да започне в района на град Игнеада.

На 18 октомври в кметството на община Игнеада е получено писмо от Анкара, в което се казва, че в района предстои строителство на АЕЦ и ТЕЦ. Това е съобщила за Биволъ.бг Гултен Авджи - от администрацията в турския град.

На 31 октомври е предвидено обществено обсъждане на проекта. Местните очакват българските медии да проявят интерес и да присъстват на обсъждането.
Жителите на района са събрали подписка и са я връчили в общината на Игнеада. Протестират и местните хотелиери, които подготвят писмен протест до Министерски съвет в Анкара. Плановете на местните противници на АЕЦ са да провалят общественото обсъждане, за да не може да се задействат процедурите.

"Искаме и вие да дойдете да ни помогнете, защото това е катастрофа за нас и за вас. Всичко ще загине в Странджа, една мравка няма да живее тук", призовава Гултен Авджи.

По думите й в момента се строи и инфраструктура, която да обслужва бъдещите централи. "Строи се от няколко години. Твърди се, че строят лиман, но дали е така? Не ни казват нищо!", посочва Авджи.

Построяването на АЕЦ "Игнеада" може да съсипе тотално туризма и в българската част на Черноморието, тъй като едва ли туристите ще идват ентусиазирано да почиват на няколко десетки километра от АЕЦ, която ползва водата от морето за охлаждане, посочва още Авджи и допълва, че преди два дни в Игнеада е имало дебат с професор от университета в Мармарис, който е обяснил какви ще бъдат последствията от строежа на АЕЦ за местното население.

Засега не е известна официална позиция на българското правителство за строежа на АЕЦ "Игнеада".