Двама цивилни граждани загинаха и няколко са раненислед атака на правителствените войски в Сирия в северозападната провинция Идлиб на границата с Турция, съобщи АП.

Атаката на войските тази сутрин в Идлиб доведе до смъртта на 2 души и няколко ранени", казва се в изявление направено от Сирийската организация за човешките права.

Близо 12 танка и други военни машини атакуваха районите на Биниш и Сармин" в района на Идлиб, допълва още организацията.

Интензивната стрелба е чута и в Дейр Езор - сцена на най-кървавите настъпления в неделя, когато бяха убити 42 души.

Повече от 2 души загинахаот раните си в най-големият източен сирийски град Дейр Езор.

Организацията съобщи, че най-малко 17 души са арестуваниот войските в предградието Хувейка на град Дейр Езор

Последните насилия срещу населението в страната принудиха външния министър на Турция Ахмет Даватoглу да занесе съобщението на Анкара до сирийското правителство, в което се казва, че „ търпението е изчерпано".

В същото време американският държавен секретар Хилъри Клинтън помоли Даватоглу да предаде думите й на правителството на Сирия да направи нужните стъпки, за да „върне военните в казармите".

До момента репресиите в страната, от средата на март, са довели до смъртта на най-малко 2060 души, включително 400 души от войската, според Сирийската организация за човешки права.

Днес се очаква представители на Турция, Бразилия, Южна Африка и Индия да се срещнат с президента на Сирия Башар Асад във връзка с нарасналите жестокости в страната.