Джамия във Франция беше атакувана от близо 70 души, привърженици на крайнодясната формация „Génération identitaire".

Те са нахлули в нея рано тази сутрин с цел да попречат на сутрешната молитва. Младежите обяснили, че акцията им е насочена срещу „ислямизацията на Франция".

Протестиращите са закачили знаме с надпис „732, Génération identitaire", напомняйки, че през 732 г.  водачът на франките Карл Мартел с битката при Поатие спира настъплението на мюсюлманите към Франция.

Малко след акцията в джамията двама от участниците в нея са били задържани.

Прокурорът на Поатие, където е станал инцидентът, обясни, цитиран от Еurope1, че е започнало разследване за „непозволен протест, който е провокирал омраза на расистка основа".

На сайта си организацията, автор на акцията, пък помести съобщение, което гласи: „Не желаем повече имигранти, които не са европейци, нито изграждането на нови джамии на френска земя!".

Днес ние сме 2012 година и изборът е все същият - живей свободно или умри. Нашето поколение отказва да види как хората му и тяхната идентичност изчезват заради безразличие. От това място, важен символ на нашето минало и смелост на предшествениците ни, ние приканваме към спомняне и борба, зоват още от организацията.

Министърът на вътрешните работи на Франция осъди остро инцидента, определяйки го за провокация към омраза.