Армения сезира Международния съд за втори път във връзка с инсталирането от Азербайджан през април на КПП в коридора Лачин на пътя, свързващ Армения с Карабах.

Това обяви в неделя Егише Киракосян, представител по международните правни въпроси в интервю за обществената телевизия на Армения.

"След инсталирането на контролно-пропускателен пункт на пътя Армения-Арцах-Армения, ние се обърнахме към Международния съд за втори път. Ереван очаква Хага да приложи временна мярка към Баку, изисквайки безпрепятствено движение по Лачинския коридор, до окончателно решение по нашия иск", каза той.

Азербайджан сложи КПП край Нагорни Карабах

Азербайджан сложи КПП край Нагорни Карабах

След обвиненията, че Армения пренася оръжие

Службата на комисаря на Армения по международните правни въпроси също повдигна въпроса, че Баку не само не спазва временните решения на Съда на ООН, но и игнорира решенията на Европейския съд по правата на човека.

През февруари Международният съд реши да приложи временни мерки срещу Азербайджан съгласно международната конвенция за премахване на всички форми на расова дискриминация.

С това решение съдът заяви пряка заплаха от непоправими щети върху правата на арменците по конвенцията и принуди Азербайджан да предприеме всички необходими мерки за осигуряване на непрекъснато движение на граждани, превозни средства и стоки в двете посоки през коридора Лачин.

Армения и Азербайджан разговарят в Москва

Армения и Азербайджан разговарят в Москва

Разговорите ще се проведат с руско посредничество на фона на напрежението в Кавказ

Припомняме, че Лачинският коридор е единственият път, свързващ Армения и Нагорни Карабах. На 12 декември 2022 г. група азербайджанци, представили се за природозащитници, блокираха коридора, където временно е разположен руският мироопазващ контингент.

Ереван оцени това действие като провокация от страна на Баку, която има за цел да създаде хуманитарна катастрофа в непризнатата република. По-късно Азербайджан създаде контролно-пропускателен пункт на същия път.