Хавиер Милей най-накрая ще трябва да пътува с президентския самолет от съображения за "сигурност", съобщиха от президентството.

Президентът на Аржентина Хавиер Милей, който беше обещал да пътува изключително с търговски полети в интерес на примерността и бюджетните икономии, най-накрая ще трябва да пътува с президентския самолет от съображения за "сигурност", уточни АФП.

"Президентът вече не може да пътува с граждански полети и Министерството на сигурността изпрати на заинтересованите страни поверителен доклад за причините за тази препоръка", заяви във вторник говорителят на президента Мануел Адорни, без да дава повече подробности.

Хавиер Милей, президент от декември, обяви, че една от първите му мерки, наред с намаляването наполовина на броя на министерствата, е да пътува само със самолети, за да пести публични средства. Всъщност по време на Икономическия форум в Давос, след това в Израел, а наскоро и в Тексас, където се срещна с Елон Мъск, държавният глава пътуваше с граждански полети, с ограничена делегация, като не пропусна да публикува в профила си в X снимки, на които е в самолета, поздравяван или аплодиран от пътниците.

На форума в Давос президентът беше разтръбил факта, че решението да пътува със самолет е "спестило около 392 000 долара" от "усилията на аржентинците", което според него е "морален дълг".

Аржентинският сенат отхвърли реформите на Милей

Аржентинският сенат отхвърли реформите на Милей

Непопулярните мерки не срещат голяма подкрепа сред населението, въпреки продължаващата от доста време криза в страната

"No hay plata" (няма пари) е лозунгът на "анархокапиталистическия" президент, който през последните три месеца прилага шокова терапия на бюджетни икономии в патологично задлъжнялата и инфлационна аржентинска икономика, започвайки с масирана девалвация (над 50 %) на песото. "Няма пари, но трябва да се погрижим за президента", заяви министърът на сигурността Патрисия Булрич, коментирайки решението по канал LN+.

Очаква се ултралибералният президент да използва придобития през 2022 г. Боинг 757 "Танго 01", който президентството първоначално смяташе да прехвърли на Военновъздушните сили.

Милей решен да проведе непопулярните реформи в Аржентина

Милей решен да проведе непопулярните реформи в Аржентина

Той призова да се приеме новият пакет от законопроекти, след като по-ранна версия на неговата реформа беше отхвърлен

Съобщението идва, след като Хавиер Милей отмени планираното за тази седмица пътуване до Дания, официално от съображения за сигурност, свързани със ситуацията в Близкия изток, където трябваше да председателства подписването на договора за закупуване на 24 датски изтребителя F-16.