Гръцкият външен министър Никос Коциас предложи създаване на съвместна комисия с гръцки и германски експерти, които да разрешат казуса с репарациите от Втората световна война, пише германският вестник Sueddeutsche Zeitung.

Атина иска компенсации от Германия за нанесените щети по време на нацистката окупация в Гърция през Втората световна война.

Атина иска да се постигне споразумение по отношение на въпроса с репарациите...Трябва да намерим общ знаменател", изтъкна гръцкият министър пред германското издание.

Коциас добави, че подкрепя намиране на политически път за разрешаване на спора. Според него комисия с гръцки и германски експерти може да помогне за намиране на такова решение.

Външният министър посети Берлин в неделя, а днес премиерът на Гърция Алексис Ципрас ще пътува до германската столица за разговори с германския канцлер Ангела Меркел. Очаква се Ципрас да представи нов списък с икономически реформи, който да осигури на Гърция свежи пари от кредиторите в ЕС.

В четвъртък пред руска медия заместник-министърът на отбраната на Гърция Костас Исихос обяви, че е отправил официална молба до Москва да предостави на Атина архивни документи за германската окупация, които може да помогнат на Гърция да получи репарации от Берлин.

Германия многократно заявява, че въпросът е решен и няма да го разглежда.