Сирийският президент Башар Асад обеща да спечели продължителната кървава гражданска война и в същото време призна, че армията му е отстъпила контрола над някои територии. Асад направи първото си публично обръщение от година, съобщава „Асошиейтед прес".

„Ние не се проваляме. Ние сме постоянни и ще постигнем победа", заявява Асад. „Поражението не съществува в речника на Сирийската арабска армия", категоричен е той.

В речта си Асад опита да оправдае защо сирийската армия е отстъпила някои райони на страната, включително северозападния град Идлиб. Съюзническите сили на Асад, включващи и бойци от Ливанската групировка „Хизбула" и ирански съветници, контролират малко по-малко от половината от Сирия, която е с площ 185 000 кв. км.

„Беше необходимо да определим критичните зони за нашите въоръжени сили и да се придържаме към тях. Загрижеността за нашите войници ни принуди да напуснем някои от тях", обясни сирийският президент.

„Всяка педя от Сирия е ценна", категоричен е той.

Речта на Асад идва ден, след като правителството му обяви обща амнистия за дезертьорите от армията.

Башар Асад заяви, че правителството му не е искало война, но когато тя им е била наложена, сирийската армия е отблъснала терористите от всякъде. Асад се отнася с всяка бунтовническа групировка, която се бори срещу управлението му като с терористи.

Говорейки за политическия диалог, Асад заяви, че всяка инициатива, която не се основава на борба срещу тероризма, ще бъде куха и безсмислена.