Германски прокурори във вторник наредиха претърсване на офисите в Брюксел на член на Европейския парламент от крайнодясната Алтернатива за Германия (АзГ), след като сътрудник на депутат от партия беше арестуван по подозрение за шпионаж в полза на Китай, предава "Ройтерс".

Джиан Г., служител на главния кандидат на АзГ на изборите за Европейски парламент през юни, Максимилиан Кра, е обвинен в предоставяне на информация на китайската разузнавателна служба за преговори и решения в Европейския парламент, се казва в изявление на прокурорите.

Случаят със сътрудника на Максимилиан Кра подхрани широкото безпокойството в Европа относно китайската шпионска активност и също така намали подкрепата на АзГ в анкетите преди изборите за Европейски парламент през юни, на които Кра е водещият кандидат.

"Мерките са част от производството срещу Джиан Г. по подозрение, че е действал като агент на разузнаването", казаха германските прокурори, добавяйки, че властите са претърсили както офиса на Кра, така и този на бившия помощник.

Един от апартаментите на бившия помощник в Брюксел е бил претърсен на 24 април, добавиха прокурорите в Карлсруе.

Кра потвърди претърсванията в офиса на бившия си помощник в социалната медийна платформа X.

"Това можеше да се очаква след ареста му и следователно изобщо не е изненадващо... Нито аз, нито други служители сме засегнати", пише той.

По време на ареста Кра каза, че е научил за ареста от медиите и отрече да е извършил лично нарушение.

Бивш германски войник се призна за виновен в шпионаж в полза на Русия

Бивш германски войник се призна за виновен в шпионаж в полза на Русия

Обвиняемият е бил служител на Федералната служба за оборудване, информационни технологии и техническа поддръжка