Ирански политик, който служи като вицепрезидент при управлението на бившия президент Махмуд Ахмадинеджад, е осъден на пет години затвор и е глобен, обяви иранската държавна медия IRNA, цитирана от Ройтерс.

Мохамед Реза Рахими, който пое поста през 2009 година след преизбирането на Ахмадинеджад, беше обвинен през март за съучастие в схема за пране на милиарди долари. Иранската агенция поясни, че Рахими е получил 5 години и 91 дни затвор, също така е глобен и трябва да върне общо 1,3 милиона долара.

Не се уточнява за какви престъпления е осъден, но беше съобщено, че на по-долна инстанция е получил 15 години затвор.

Агенция Fars потвърди петгодишната присъда, но глобата и парите, които трябва да изплати са неверни като числа. Иранската агенция не споменава сумата.

През март Ислямската република осъди първите четирима души на смърт за огромна схема за финансови измами, която опетни бившото правителство на Ахмадинеджад.

През 2011 година беше разкрита схема за пране на пари, корупция и злоупотреби. Замесени са 2,7 милиарда долара, 14 държавни и частни банки. Схемата е действала между 2007 и 2010 година. Засегнати са хора и от политическия елит.