Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва смята, че аржентинският му колега Хавиер Милей дължи на него и на бразилците извинение за това, че е казал "много глупости" за Бразилия, съобщава "Ройтерс".

Левият бразилски лидер заяви, че все още не се е срещнал с Милей - десен либертарианец, който встъпи в длъжност през декември, защото първо иска извинение.

Милей - съюзник на крайнодесния бивш бразилски президент Жаир Болсонару, разкритикува Лула няколко пъти по време на успешната си президентска кампания миналата година, наричайки го "гневен комунист" и "корумпиран".

"Просто искам той да се извини", посочи Лула. "Аржентина е страна, която много харесвам. Това е много важна страна за Бразилия и Бразилия е много важна за Аржентина".

Този месец Бразилия поиска от Аржентина информация за десетки поддръжници на Болсонару, търсещи убежище в съседната страна, за да избегнат правни последици за щурма в столицата Бразилия миналата година като част от предполагаем опит за преврат.

По време на кампанията си Милей намекна, че няма да прави бизнес с Бразилия, която е най-големият търговски партньор на Аржентина и най-голямата икономика в Латинска Америка.

Запитан за изказването на Лула, говорителят на Милей Мануел Адорни отвърна, че аржентинското правителство уважава бразилския лидер, но че Милей не е направил нищо, за което да съжалява, "поне засега".

Адорни добави, че Милей "сърдечно е поздравил" Лула, когато двамата са имали "случайна среща" на срещата на върха на Г-7 в Италия по-рано този месец, но отбеляза, че те не са провеждали двустранни разговори.