Съдията от Върховния съд на Бразилия, Александре де Мораес, издаде заповед за екстрадиция на бразилски граждани, намиращи се в Аржентина и свързани с предполагаем опит за преврат през 2023 г., съобщиха от пресслужбата на съда в сряда, цитирани от "Ройтерс".

На 8 януари 2023 г., седмица след встъпването в длъжност на левия президент Луиз Инасио Лула да Силва, хиляди поддръжници на бившия крайнодесен президент Жаир Болсонару нахлуха и опустошиха сградите на Конгреса, Върховния съд и президентския дворец в Бразилия. Те се надяваха, че създадената от тях хаотична ситуация ще послужи като оправдание за военен преврат, който да свали Лула.

Заповедта за екстрадиция беше първоначално поискана от федералната полиция на Бразилия и сега се разглежда от Министерството на правосъдието, което ще я предаде на аржентинското правителство, според източници, запознати със случая.

По-рано тази година бе съобщено, че между 50 и 100 поддръжници на Болсонару, обвинени в подстрекателство и вандализъм, са избягали в Аржентина след като крайнодесният Хавиер Милей бе избран за президент през декември. Повечето от бегълците вече са били осъдени от Върховния съд на Бразилия и са изправени пред тежки присъди до 17 години затвор за планиране на преврат.

Бразилия поиска от аржентинската полиция да установи местонахождението и статута на бегълците в страната преди официално да поиска тяхната екстрадиция. Бегълците в момента са под ограничения на придвижването в Аржентина.

Болсонару отрича да е подготвял преврат срещу Лула да Силва

Болсонару отрича да е подготвял преврат срещу Лула да Силва

Продължава делото за щурма от 8 януари