Върховният съд на Бразилия в петък отхвърли искането на адвокатите на бившия президент Жаир Болсонару да му бъде върнат паспортът, за да може да пътува до Израел, съобщава АП.

Адвокатите заявиха в изявление в четвъртък, че министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху е поканил Болсонару на събитие през май и е поискал от Върховния съд да върне паспорта му.

"Ненавременно е да се премахне ограничението, наложено на разследваното лице", пише съдията от Върховния съд Александър де Мораеш в решението си, което е в съответствие с препоръката на канцеларията на главния прокурор, цитирана от Мораес.

Паспортът на Болсонару бе взет точно, за да му попречи да напусне страната, като се има предвид "опасността за наказателните разследвания и възможното прилагане на наказателното право", каза по-рано в становището си генералната прокуратура.

Бразилската полиция конфискува паспорта на Болсонаро

Бразилската полиция конфискува паспорта на Болсонаро

Издадени са и заповеди за претърсване на имоти на негови сътрудници

Федералната полиция конфискува паспорта на Болсонару през февруари по време на акция, свързана с разследване дали той и неговите висши помощници са планирали да пренебрегнат резултатите от изборите през 2022 г. и да организират въстание, за да запазят победения лидер на власт. Болсонару загуби изборите от своя съперник и наследник Луис Инасио Лула да Силва.

Припомняме, че последно Болсонару бе разследван за това какво е правил дни в посолството на Унгария в страната. Самият той потвърди, че е бил там. 

Нарекоха определиха като нелогично да се предполага, че политикът е останал два дни в унгарското посолство, за да поиска убежище или да избегне разследване.

Бразилската полиция иска да знае какво е правил Болсонаро в унгарското посолство

Бразилската полиция иска да знае какво е правил Болсонаро в унгарското посолство

Той има краен срок до сряда, за да трябва да обясни на висшия съд целта на престоя си