Германският канцлер Ангела Меркел предупреди страните членки на ЕС срещу ваденето на прибързани заключения относно решението на Великобритания да напусне Общността, тъй като това рискува по-нататъшно разделение на Европа, съобщава „Франс прес”.

Ние вземаме под внимание решението на британския народ със съжаление. Няма съмнение, че това е удар за Европа и за процеса на европейското обединение”, коментира Меркел.

Но „какви ще бъдат последиците от това... ще зависи от това дали ние – останалите 27 страни членки на ЕС – ще бъдем готови и способни да не правим прибързи и опростени изводи от референдума във Великобритания, което само и единствено допълнително ще раздели Европа”, подчерта германският канцлер.  

Страните членки трябва „спокойно и разумно да анализират и оценят ситуацията, преди да вземат правилните решения заедно”, изтъкна Меркел, която ще е домакин на разговори с френския президент Франсоа Оланд, италианския премиер Матео Ренци и председателя на Европейския съвет Доналд Туск в Берлин в понеделник.

Припомняйки основната цел, заради която е основан ЕС, Меркел призова европейците „никога да не забравят, че идеята за европейско единство е идея за мир”.