Колумбийският президент Хуан Мануел Сантос е направил промени в състава на командването на армията. Официално държавният глава твърди, че това са рутинни действия. Това се случва само дни,  след като правозащитната организация Human Rights Watch публикува скандален доклад от 95 страници относно военните в страната предаде Telegraph.

В него бяха изнесени данни за убивани цивилни, които после са представяни за активисти на марксистката групировка ФАРК. В документа се казва, че са отвличани бедни фермери от отдалечени райони, които са убивани от военните и после е фалшифицирана тяхната самоличност. Замесени са имената на висши военни, които са нареждали и прикривали истината за убийствата без съд и присъда. Данните са за периода 2002-2008 година, по време на управлението на предшественика на Сантос Алваро Урибе. През този период обаче самият Сантос бе министър на отбраната и по време на неговото управление бяха извършени няколко мащабни операции срещу групировката, по време на една от които бе освободена държаната 6 години в плен Ингрид Бетанкур, кандидат-президент.

Припомнят се обаче сриващият се рейтинг на президента и поредицата му неудачи, сред които и преговорите с ФАРК. Възможно е последните му действия да са спешни спасителни мерки.

Повече от 2 години текат преговорите на Сантос и правителството с бунтовниците от ФАРК. организацията води партизанска война с властите от половин век. За това време са загинали над 220 000 души, основно цивилни.