Европейският парламент прие предложение държавите членки да имат свободата да ограничават или забраняват отглеждането на генетично модифицирани култури, съобщи пресцентъра на ЕП.

Предложението бе прието с 548 гласа "за", 84 "против" и 31 "въздаржали се", сега остава да бъде разгледано в Съвета на министрите.

"Радвам се, че Парламентът достигна компромис по трудния въпрос за ГМО, който вълнува обществото от години. Ако Съветът успее да постигне обща позиция, това балансирано споразумение ще даде на страните и регионите правото да не отглеждат ГМО, ако решат", изтъкна френската евродепутатка от АЛДЕ Корин Льопаж

Членовете на ЕП настояват, че държавите членки трябва да вземат мерки за предотвратяване на заразяването на обикновени или органични култури от ГМО култури, и да гарантират, че отговорните за подобни инциденти ще носят финансова отговорност.

В момента, в ЕС е разрешено отглеждането на само 2 ГМО: царевицата MON810 и картофа Амфлора (за производство на нишесте). Въпреки че някои държави членки са разрешили тяхното отглеждане за търговски цели, повечето страни от ЕС не отглеждат ГМО.

Австрия, Франция, Гърция, Унгария, Германия и Люксембург са задействали т.нар. "предпазна клауза" съгласно действащата директива от 2001 г., която изрично забранява отглеждането на някои видове ГМО.