Русия реши да експулсира двама дипломатически служители от латвийското посолство в Москва, съобщи руското външно министерство.

"Въз основа на принципа на реципрочност, както и в съответствие с член 9 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г., се заявява, че двама дипломатически служители на латвийското посолство се експулсират от Русия", заявиха от министерството.

Външното министерство подчерта, че Москва ще предприеме "други болезнени за Рига стъпки", ако Латвия продължи "враждебните действия срещу руски дипломати".

Латвийският шарже д'афер Даце Рутка беше извикана в Министерството на външните работи на 25 април. Руското министерство протестира "във връзка с обявяването на двама дипломати от руското посолство в Латвия за "персона нон грата" без никакви основания".

В края на март тогавашният министър на външните работи на Латвия Крисянис Каринш (който напусна поста си на 10 април) обяви един от руските дипломати за персона нон грата. Името на дипломата не беше обявено. На дипломата беше наредено да напусне страната до 10 април.

Латвия е готова за всякакъв вид финансиране на военния капацитет на ЕС

Латвия е готова за всякакъв вид финансиране на военния капацитет на ЕС

Това каза Евика Силиня на пресконференция в германската столица с канцлера Олаф Шолц.

Тогава Рига обосновава решението за експулсиране на дипломата с това, че руското посолство "продължава да води неточна публична комуникация, целяща да дискредитира държавните институции и органите на латвийската държава и да подбужда омраза в латвийското общество".

От началото на военната операция западните държави обявиха експулсирането на повече от 600 руски дипломатически служители от различен ранг. За сравнение, между 2000 г. и 2021 г. са били експулсирани 418 души.

Швеция укрепва границите на НАТО с войски в Латвия

Швеция укрепва границите на НАТО с войски в Латвия

Страната ще осигури също бронирани превозни средства и танкове "Леопард"

През януари 2023 г. Латвия обяви, че руският посланик в Рига Михаил Ванин трябва да напусне републиката до 24 февруари същата година, като по същото време латвийският посланик трябваше да напусне Русия. По това време латвийската страна решава да понижи нивото на дипломатическото си представителство в Русия до нивото на временно изпълняващ длъжността шарже д'афер.