Да не се истеризира ситуацията след като станаха ясни резултатите от гласуването на британците от вчера.

За това призова председателят на Европейския съвет Доналд Туск в изявление от тази сутрин.

Настъпи исторически момент, но сега не е време за истерия, заяви Туск.

Не крия, че искахме друг резултат. Давам си пълна сметка за политическата драма в момента. Политическите последици от британското решение не може да се предвидят, призна той.

Изявлението му обаче беше преобладаващо насочено към това да внесе успокоение за бъдещето и че това, което предстои при едно излизане на Великобритания от Общността, ще е овладяно и планирано: "Искам да уверя всички, че сме готови и за този лош сценарий."

Доналд Туск два пъти заяви, че въпросът и процедурите са били обсъдени на срещи на всички лидери на страните членки и за тови изход от референдума Общността е подготвена.

Няма да се допусне законодателен вакуум, увери Доналд Туск.

Той посочи още, че лидерите на страните членки са заявили своята вяра в Европейския съюз. „Ние имаме увереност, че трябва да се поддържаме обединени, Европейският съюз е рамката на нашето общо бъдеще”, посочи Доналд Туск.

Председателят обясни, че до момента на отделянето на страната остава в сила общностното законодателство - с произтичащите права и задължения. По неговите думи всички процедури са ясни и очертани в договора за ЕС.

То завърши с припомняне на думите на собствения му баща: Това, което не те убива, те прави по-силен”, завърши Доналд Туск.