Египет отложи гласуването на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за спирането на израелското заселване. Това са съобщили дипломати. 

Решението е взето след нареждане на египетския президент Абдел Фатах Сиси към представителя на страната в Съвета да направи това. 

Споед източници на "Ройтерс", Сиси се е съобразил с искане на Израел

Припомняме, че по-рано Израел призова САЩ да наложи вето на документа. Същото поиска и новоизбраният американски президент Доналд Тръмп. 

Египет разпространи проекторезолюцията в сряда вечерта, а 15-членният Съвет за сигурност трябваше да я гласува в 16 часа българско време. 

Тя настоява Израел "незабавно и напълно да прекрати всякакви заселнически дейности в окупираните палестински територии, включително Източен Йерусалим".

Някои дипломати се надяват, че Обама ще даде възможност на Съвета за сигурност да действа, като се въздържи при гласуването.

Администрацията на Обама е силно критична към изграждането на израелски селища в окупираните Западен бряг и Източен Йерусалим. Служители от американската администрация заявиха този месец обаче, чепрезидентът не се очаквало да предприеме сериозни ходове относно помиряването между израелци и палестинци преди да напусне поста през следващия месец.