Министерството на външните работи на Естония е привикало ръководителя на руското посолство в Талин, за да протестира срещу смущаването на GPS сигнали на нейната територия, съобщи в сряда балтийската страна, цитирана от "Ройтерс".

Естония обвинява Русия в нарушаване на международните разпоредби, като заглушава GPS навигацията във въздушното пространство над балтийските държави, повтаряйки опасенията на авиокомпаниите, които казват, че сe сблъскват с подобни проблеми от месеци.

Естонското външно министерство привика в сряда руския шарже д'афер, за да предаде съобщението си. Москва и Талин миналата година изгониха взаимно посланиците си, тъй като отношенията се влошиха след пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна през 2022 г.

"Заглушаването на GPS сигнала е елемент от хибридните дейности на Русия, нарушаващи ежедневието и застрашаващи сигурността на съюзниците", каза в изявление естонският външен министър Маргус Цахкна.

Руското външно министерство не отговори на искане за коментар.

GPS, съкращение от Global Positioning System, е мрежа от сателити и приемни устройства, които се използват за позициониране и навигация във почти всичко - от кораби и самолети до автомобили.

Заглушаването на GPS сигнали може да повлияе на търговските самолети, но те обикновено могат да навигират с други средства.

Финландски превозвач миналия месец заяви, че ще спре всички полети до Тарту в Естония, за да позволи на местното летище да надстрои своята навигационна система, която досега разчиташе само на GPS.

Полша също обвини Русия в провеждане на кибератаки в страната

Полша също обвини Русия в провеждане на кибератаки в страната

Технически показатели и прилики с минали атаки помогнаха за идентифицирането на групата APT28