Мнозинството депутати в Европейския парламент поискаха от британския премиер Дейвид Камерън още днес да задейства процедурата по напускане на Европейския съюз, съобщават световните информационни агенции.

На извънредна сесия в Брюксел те гласуваха резолюция с 395 гласа "за" и 200 - "против", която ще бъде представена на срещата на върха на държавните ръководители от ЕС по-късно днес в Брюксел от председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

Премиерът на Великобритания незабавно, още днес или утре да уведоми колегите си в Европейския съвет относно резултата от референдума и да задейства процедурата по оттеглянето, се казва в текста, подготвен от водещите парламентарни групи на Европейската народна партия, Партията на европейските социалисти, Либералите и Зелените. 

Еврочиновници се нахвърлиха на Найджъл Фарадж в Европарламента, как не го било срам
Обновена

Еврочиновници се нахвърлиха на Найджъл Фарадж в Европарламента, как не го било срам

Юнкер го пита защо е още в Европарламента

Резолюцията няма юридически обвързващ характер за Лондон, но е политически важна, тъй като всяко договорено споразумение между 27-те правителства и британските власти, трябва да получи одобрението на Европарламента. Мотивите на евродепутатите са предотвратяване на вредната за всички несигурност и съхраняване на целостта на Съюза. 

Според евродепутатите преди сключването на споразумението за оттегляне не могат да бъдат договаряни каквито и да било нови форми на взаимоотношения между Обединеното кралство и ЕС. Резолюцията настоява още за рестарт и реформа на евроинституциите

Макар и да е възможно някои държави членки да изберат една по-бавна или по-слаба интеграция, ядрото на ЕС трябва да бъде засилено, се настоява в документа.

Европейският съвет се призовава да промени поредността на ротационните председателства, за да не се допуска британското напускане да попречи на всекидневната работа на Съюза.