Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер настоя Великобритания да „изясни позицията си” относно Brexit-а колкото е възможно по-скоро.

Той заяви пред Европейския парламент, че Великобритания и Обединеното кралство оставали приятели, но трябвало да изрази позицията си, за да се избегне несигурността.

Британският премиер Дейвид Камерън ще се срещне с държавните ръководители на страните от Европейския съюз за първи път, откакто британците гласуваха за напускане, по-късно днес в Брюксел по време на срещата на върха.

Той подаде оставка, за да даде възможност на наследника си да проведе преговорите за напускането на Великобритания.

„Ние трябва да си изясним ситуацията възможно най-бързо. Но аз съм все още тъжен, защото не съм робот, сив бюрократ или технократ”, изтъкна Юнкер и добави: „Аз съм европеец и имам право да кажа, че съжалявам за резултата от гласуването на британците.”

Юнкер също така повтори коментарите на държавните ръководители на Франция, Германия и Италия, че не може да има никакви неофициални разговори, докато Великобритания не стартира процеса по излизането си от ЕС.

„Ние не можем да позволим дълъг период на несигурност. Не може да има тайни преговори. Няма уведомяване, няма преговори”, отсече шефът на ЕК.

Той също така изтъкнал, че волята на британския народ трябва да се зачита, което накара лидерът на Британската партия за независимост Найджъл Фарадж да го аплодира. Фарадж беше един от най-отявлените агитатори на кампанията за напускането на Великобритания.

Вие се борихте за напускане, британският народ гласува в подкрепа на напускането. Защо сте тук?”, обърна се Юнкер към Фарадж.

По думите му, той не бил болен и уморен и оставал на мястото си и щял да се бори до последен дъх за обединена Европа, отхвърляйки спекулациите, че ще подаде оставка всеки момент заради влошеното си здраве и заради резултатите от британския референдум.

Манфред Вебер, председател на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент, пък гневно смъмри Фарадж.

Вебер обяви, че „най-ужасните лъжци могат да бъдат открити сред Британската партия за независимост”. Той допълни, че Фарадж се е отказал от обещанието си да финансира британската система на здравеопазване с пари, спестени от вноската на Великобритания в бюджета на Брюксел.

Извинете се на британците, как не ви е срам”, изригна Вебер по адрес на Фарадж, добавяйки: „Прекратете тези популистки атаки спрямо Брюксел.”

Вебер също така отсякъл: „Времето на политиката на отстъпки свърши. Ние трябва да се застъпим за нашия европейски проект.”

Други евродепутати отидоха още по-далеч. Бившият белгийски премиер Ги Верхофстад, който е лидер на групата на либералите в Европейския парламент, обяви, че Фарадж използвал "нацистка пропаганда" в кампанията, препращайки към плакат, показващ тълпи от бежанци.  

Завоалирано осъждайки другия най-отявлен агитатор за напускането на Великобритания - Борис Джонсън, и най-вероятен бъдещ премиер на страната, Верхофстад атакува "егоизма на един човек, готов да направи всичко, за да стане премиер на Обединеното кралство". 

Отвръщайки на удара, Фарадж заяви пред Европейския парламент, че те били "отхвърлени"

"Ние предлагаме надежда на демократите в цяла Европа", обяви той и допълни: "Обединеното кралство няма бъде последната страна членка, която ще напусне ЕС."