Али Лариджани Разговорите между преговарящите страни на ЕС и Иран по въпроса за ядрените му амбиции приключиха без да бъде постигнато споразумение, предаде АП.

Преговорите между представителите на "Европейската тройка" (Франция, Германия и Великобритания) и Иран ще продължат в понеделник - 6 март, стана ясно по-късно.

Според френския външен министър Филип Дуст Блази ЕС са поискали „пълно и цялостно спиране” на обогатяването на уран и на свързаните с този процес дейности.

„За съжаление обаче не бяхме в състояние да постигнем споразумение,” допълни Дуст Блази пред журналисти след срещата си с иранските представители, продължила повече от два часа.

Дуст Блази, заедно с германския си колега Франк Валтер Щайнмайер и висш британски дипломат се срещнаха във Виена с главния преговарящ на Иран за ядрената му програма – Али Лариджани.

Лариджани пристигна от Москва, където се опитаха да го убедят да приеме предложението им за обогатяване на ирански уран на територията на Руската федерация.

Припомняме, че преди да излети от руската столица, Лариджани предупреди, че сезирането на Съвета за сигурност на ООН, за което САЩ настояват, ще убие инициативата на Москва.

Днешните разговори се проведоха точно три дни преди срещата на 35-членния състав на борда на директорите на Международната агенция за атомна енергия .

Припомняме, че на 4 февруари МААЕ информира Съвета за сигурност на ООН по случая с Иран, след като от Техеран отказаха да запечатат ядрените си обекти.