Ще бъде абсурд да гарантираме, че гражданите на ЕС ще могат да продължат да живеят във Великобритания след излизането й от Общността, без да получим подобен ангажимент за емигрантите ни, които се установят в чужбина. Това заяви министърът на външните работи на Великобритания Филип Хамънд, цитиран от британски медии.

Хамънд посочи, че Великобритания трябва да приеме „главата” за резултата от референдума и какво тя казва за свободното движение на граждани от ЕС, за да се контролира имиграцията.

Това може да означава двустранни преговори с ключовите държави от Европа, вместо с ЕС като цяло чрез Европейската комисия, за да се постигне сделка, която позволява на британците да работят и живеят в чужбина и обратно.

Претендентите да заменят Дейвид Камерън като лидер на Торите и премиер бяха призовани да гарантират, че 3 млн. граждани на ЕС, които живеят на Острова, няма да бъдат депортирани, когато Великобритания излезе от блока.

Хамънд посочи, че се надява, че ще бъдат способни да стигнат до положение, в което да могат да кажат, че всичко ще бъде наред с онези европейски граждани, които живеят във Великобритания и онези британци, които живеят в държави от ЕС и те ще могат да останат, където са.

„Но това не може да се предположи, ние трябва да преговаряме с нашите бивши партньори от ЕС. Когато влизаш в преговори, всичко е на масата и ще бъде абсурдно да направим едностранен ангажимент за гражданите на ЕС, които живеят във Великобритания, без да получим най-малкото подобен ангажимент от ЕС за британците, които живеят в страните от Общността”, подчерта Филип Хамънд.