Франция мобилизира 10 хиляди войници за защита на страната 3 дни след терористичните нападения, обяви военният министър на страната Жан-Ив Льо Дриан, предаде АП.

Военният министър подчерта, че Франция мобилизира 10 хиляди войници за защита на населението. По думите му разполагането ще започне във вторник и ще бъде свързано със защита на най-уязвимите локации.

Дриан обяви мерките след извънредна среща с френския президент Франсоа Оланд.

В същото време вътрешният министър заяви, че ще бъдат мобилизирани близо 5 хиляди полицаи за защита на 700 еврейски училища в държавата.

Бернар Казньов подчерта пред роднини на ученици в еврейско училище в южната част на Париж, че войници също ще подпомагат полицаите.

Припомняме, 17 души, включително журналисти и полицаи, бяха убити след тридневен терор във Франция, който започна с нападение срещу сатиричното списание „Шарли ебдо" в сряда, 7 януари, и приключи със заложническа драма в еврейски магазин в петък. Тримата извършители на двете атаки бяха елиминирани от спецчастите на Франция.

Премиерът на Франция Мануел Валс заяви пред телевизия BFM, че Амеди Кулибали, който беше застрелян от полицията, след като държа заложници в супермаркет за кашерни стоки в Париж, „без съмнение" е имал съучастник или съучастници, които все още са на свобода и продължават да бъдат заплаха.

Кулибали, който уби полицай в южната част на Париж и след това четирима заложници в еврейски магазин, най-вероятно е получил помощ от други хора, поясни премиерът и обеща преследването да продължи.

По-рано днес Турция обяви, че Хаят Бумедиен, която се свързва с Кулибали, е влязла на територията на Сирия на 8 януари.