Френските власти изразиха готовност да подкрепят възможността за въвеждане на забранена за полети зона над част от сирийската територия, съобщи АП.

Френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан обаче посочи, че това би могло да се случи, само ако има международна коалиция, способна да го направи. Към момента обаче липсва съгласие по въпроса на международно ниво.

Според него, ако се създаде такава зона, тя би трябвало да обхване само част от Сирия, и изтъкна, че подобен вариант трябва да бъде внимателно проучен.

В последните дни въпросът за въвеждането на забранена за полети зона се обсъжда на високо ниво, но все още не е взето решение. Преди дни военният министър на САЩ Леон Панета заяви, че плановете за обявяване на подобна зона не са на дневен ред въпреки настоятелните призиви на сирийските бунтовници, които искат защита от увеличаващите се въздушни атаки.

По-рано стана ясно, че сирийски самолети са навлезли в иракското въздушно пространство, за да могат да обстрелват граничния град Букамал, контролиран от бунтовниците. Силите на режима са останали там за около 15 минути, след което са се завърнали в Сирия.

Междувременно френски медии съобщиха, позовавайки се на Рами Абдел, ръководител на базираната в Лондон обсерватория за човешките права, че броят на жертвите от началото на конфликта в Сирия са близо 24 500. През последните 17 месеци в боевете са били убити 17 281 цивилни.