Берлин ще преговаря с Атина „до последната минута". Това обяви приближен на германския канцлер Ангела Меркел, но подчерта, че Гърция трябва да се подготви да осъществи реформите, съобщава „Ройтерс".

Лидерите на еврозоната ще проведат извънредна среща в понеделник, за да се опитат да избегнат изпадане в неплатежоспособност на Гърция.

Ако Гърция поиска кредит, ще мислим, обяви Москва
Още...

Петер Алтмайер, който е шеф на кабинета на Меркел, заяви, че все още вярва, че е възможно Атина и нейните международни кредитори да постигнат решение на гръцката дългова криза.

„Ние ще преговаряме до последната минута", казал Алтмайер за германското „Инфорадио", добавяйки, че германското правителство не иска „гърците да загубят заради това, че тяхното правителство не е признало навреме, че часът е настъпил".

В разговорите в Люксембург в четвъртък финансовите министри на 19-те страни от еврозоната не успяха да постигнат пробив по сделката „пари (за Гърция, б.р.) срещу реформи". Само 12 дни остават преди Гърция да трябва да направи решаващо погасяване на дълг към Международния валутен фонд в размер на 1,6 млрд. евро.

Алтамайер допълнил, че всички страни от ЕС искат да запазят настоящото статукво, в което Гърция е част от европейския валутен съюз, но подчертал необходимостта Гърция да проведе смислени реформи.

По думите му, Германия, МВФ, Европейската комисия и Европейската централна банка са в съгласие помежду си, добавяйки, че има надежда „че Гърция ...най-накрая ще се държи като други страни, както Испания, Португалия и Ирландия са правили в миналото".

Шефът на кабинета на Меркел изразил надежда за споразумение с Атина въпреки социологическото проучване, публикувано през миналата седмица, показващо, че мнозинството от германците искат Гърция да напусне еврозоната.

Канцлерът също така е изправена пред нарастваща опозиция в нейната Християндемократическа партия да бъде отпускана каквато и да е допълнителна помощ на Гърция. Германия е най-големият кредитор на Гърция и най-големият вносител в бюджета на ЕС и спасителния фонд на еврозоната.