Германската полиция разчисти пропалестински протестен лагер във вторник в двора на Freie Universitaet Berlin (Свободния берлински университет). Протестиращите там призоваха за спиране на военната операция на Израел в Газа, предава Ройтерс.

Около 100 души разпънаха около 20 палатки в кампуса във вторник, присъединявайки се към призива на така наречената "Студентска коалиция Берлин" за окупиране на германски университети.

Студенти от различни берлински университети се присъединиха към протеста, носейки палестински знамена и скандирайки лозунги в подкрепа на палестинците и осъждащи Израел и Германия.

Студентската група настоя да бъдат свалени наказателните обвинения срещу студенти и други, които са показали солидарност с палестинците в кампуси, и университетите да се противопоставят публично на планираните реформи на Сената на Берлин, които биха позволили изключването на студенти по политически причини.

Те също така призоваха за забрана полицията да влиза в кампуса и за възстановяване на академичните кадри и членовете на персонала на германските университети и изследователски институти, които са били изключени или лишени от финансиране поради политическата си позиция.

Свободният Берлински университет заяви, че протестиращите са се опитали да влязат в университетски стаи и лекционни зали с цел да ги окупират, и че университетът е подал наказателни жалби и е спрял лекциите в няколко сгради.

"Този ​​вид протест не е ориентиран към диалог. Окупацията на университетска собственост е неприемлива. Ние приветстваме академичен дебат и диалог - но не в тази форма", каза Гюнтер Циглер, президент на университета.

Студентските протести срещу войната и академичните връзки с Израел започнаха да се разпространяват в цяла Европа, но останаха много по-малки по мащаб от тези, наблюдавани в Съединените щати.

Студентите протестират срещу офанзивата на Израел в Газа, започнала след атака на Хамас в Израел на 7 октомври, при която загинаха 1200 души. Репресиите на Израел са убили над 34 000 души в анклава, според здравните власти в Газа.

Повече от 25 полицейски автомобила обградиха лагера в Свободния университет и полицията каза, че е разчистила района по искане на ръководството на университета, тъй като протестът не е регистриран.

И студентите в Нидерландия излязоха на протест срещу войната в Газа

И студентите в Нидерландия излязоха на протест срещу войната в Газа

Полицията е арестувала около 125 души