От Демократическа лява партия в Гърция отрекоха разпространените по-рано твърдения, че са се съгласили да участват в коалиционен кабинет.

"Това е срамота, клевета е и лъжа", обявиха от партията.

По-рано днес лидерът на радикалната лява партия СИРИЗА Алексис Ципрас съобщи, че в Гърция е постигнато споразумение за създаването на правителство, което да управлява две години.

Той уточни, че три партии са се договорили за структурата на правителството, но допълни, че неговата политическа сила не влиза в него. Става дума за консервативната "Нова демокрация", социалистите от ПАСОК и малката проевропейска Демократическа лява партия.

Лидерите на ПАСОК и на Нова демокрация не споменаха и за най-малко споразумение след срещата между трите партии, спечелили най-много гласове на парламентарните избори.

Лидерът на социалистическата ПАСОК призна, че разговорите с лидерите на консервативната "Нова демокрация" и радикално лявата СИРИЗА са стигнали до "задънена улица". Евангелос Венизелос обаче заяви, че все още изпитва "ограничен оптимизъм" за възможност да бъде съставено правителство и да се избегнат нови избори.

Преди началото на дискусиите лидерът на консерваторите Андонис Самарас се обяви за създаване на преходно коалиционно правителство. Според становището на консерваторите, правителството трябва да е за период от две години и с мисия да запази страната в еврозоната.

По-рано стана ясно, че радикалният ляв лидер Алексис Ципрас отказва да влезе в коалиционно правителство с останалите.

Лидерите на "Нова демокрация" - Андонис Самарас, на СИРИЗА - Алексис Ципрас и на ПАСОК - Евангелос Венизелос пристигнаха днес на обяд за срещата с президента.

Тъй като това бяха партиите, спечелили най-много гласове в парламентарните избори миналата неделя, те имаха възможност да се опитат да съставят правителство.
Но никоя от тях не успя да състави коалиция, която да има мнозинство в 300-местния парламент на Гърция.

Препъникамъкът изглежда е било настояване на СИРИЗА, новото правителство да прекрати строгите мерки, договорени в замяна на заеми от ЕС и МВФ на стойност 130 млрд. евро ($ 170 млрд. £ 105 млрд.).

Избирателите се отдръпнаха от Нова демокрация и ПАСОК на изборите в неделя, на фона на гнева заради тежките мерки за икономии, наложени като част от спасителния план на МВФ и ЕС.

Според социологическите проучвания популярността на СИРИЗА, която е противник на спасителния план, продължава да расте.

Анализаторите смятат, че нови избори могат да ги направят най-голямата партия в една бъдеща коалиция, противник на спасителния план, което ще застраши членството на Гърция в еврозоната.

Европейските централни банкери вече са започнали открито обсъждане на възможността Гърция да напусне еврозоната.

Междувременно преговорите при гръцкия президент Каролос Папуляс в опит за съставяне на коалиционно правителство, продължават. 82-годишният Папуляс трябва да се срещне поотделно и с лидерите на четирите други партии, спечелили достатъчно гласове за влизане в парламента. Сред тях е и Златна Зора - крайно дясна група за борба с имиграцията.

Очаква се преговорите да продължат два или три дни, въпреки че на теория може да се проточат до откриването на парламента в четвъртък.