Гражданите на другите държави от ЕС, живеещи във Великобритания, не могат да бъдат „разменна монета” в преговорите за Брекзит. Това обяви депутатката и кандидатка за лидер на Британската консервативна партия Андреа Лидсъм, цитирана от Би Би Си.

Припомняме, че по-рано британският външен министър заяви, че ще бъде абсурд да се гарантира право да останат във Великобритания, преди реципрочна сделка да бъде направена за британските мигранти в ЕС.

Лидсъм от своя страна заяви, че правителството на Великобритания трябва да гарантира правата на хората от ЕС, които вече са на Острова, да останат и след Брекзит.

От „Даунинг стрийт” 10 заявиха, че техният статус няма да бъде променен веднага. Говорителката посочи, че ще има сложни въпроси, когато Великобритания напусне ЕС, допълвайки, че преговорите трябва да са със следващия премиер.

Филип Хамънд се обяви за двустранен ангажимент за мигрантите след Брекзита

Филип Хамънд се обяви за двустранен ангажимент за мигрантите след Брекзита

Било абсурдно само Великобритания да гарантира правото на мигрантите от ЕС

Андреа Лидсъм е един от петимата, които се надяват да наследят Дейвид Камерън като лидер на торите и министър-председател. Това се очаква да стане ясно на 9 септември. Лидсъм в момента е енергиен министър.

Представяйки кандидатурата си за лидер, Лидсъм заяви, че гласуването за напускане на ЕС е най-голямото политическо събитие след падането на Берлинската стена. Тя се опита да успокои онези, които гласуваха за оставане в Общността, заявявайки, че страната не е, както някои твърдят, „загубила своите чувства, а просто е преоткрила свободата си”. Тя посочи, че такъв разговор е безразсъден и равносилен на всяване на паника.

„Аз днес поемам ангажимент за гарантиране правата на нашите приятели от ЕС, които са дошли тук, за да живеят и работят. Ние трябва да им дадем сигурност, че те няма начин те да бъдат разменна монета в нашите преговори”, подчерта Андреа Лидсъм.

Тя заяви, че ако бъде избрана, ще ангажира поддръжниците на Брекзит в ежедневните подготовки за излизането и консултации с опозиционните партии, както и децентрализираните администрации в преговорите.

Тя даде ясно да се разбере, че свободата на движение за гражданите от ЕС, които идват във Великобритания, може да приключи, заявявайки, че под нейното лидерство британският парламент ще решава всяка година колко души могат да влизат във Великобритания, за да живеят, работят и участват в техния обществен живот.

„Знам, че мога да се възползвам от огромни възможности за Великобритания при излизането от ЕС. Знам как да постигам сделки в трудни преговори. Като жена знам как да успявам в един мъжки свят”, категорична е Лидсъм.