Хиляди хора са преминали от Сирия в Турция, бягайки от боевете между ислямисти, от една страна,  и кюрди и опозиционни сили, от друга, за сирийския граничен град Тел Абиад, съобщава „Ройтерс".

Фотограф на агенцията съобщава от мястото на събитието, че много от бягащите са жени и деца и те са влезли в Турция под наблюдението на турски жандармеристи.

„Ислямска държава" контролира граничния град в сирийската провинция Хасака. Терористичната групировка през миналата седмица започна контранастъпление в столицата на провинцията, Хасака, която е разделена на зони, които са контролирани отделно от правителството на Башар ал Асад и от кюрдска администрация.

2000 души днес бяха обработени", заявил официален представител на Турция, обяснявайки, че сирийците биват регистрирани и преминават през медицински прегледи, преди да бъдат допуснати да влязат на турска територия.

Те бягат от бомбардировките на коалицията (водена от САЩ, б.р.), както и от настъплението на кюрдските сили, които са подпомагани от въздуха от коалицията", допълнил турският представител.

Местни медии съобщават за струпване на бежанци, чакащи да прекосят границата през последните дни.

Турският представител е посочил, че от миналата седмица насам 6 837 души са били приети в района, като 686 от тях били иракчани.

Североизточната част на Сирия е важен район, тъй като свързва области, контролирани от „Ислямска държава" в Сирия и Ирак.

Сирийските кюрди също се опитват да разширят териториите, които контролират в региона, който се простира от град Кобани до град Камишли, който те разглеждат като част от бъдеща кюрдска държава.