Иракското правителство твърди, че армията все още контролира най-голямата петролна рафинерия в страната, въпреки че свидетели съобщават, че сунитските джихадисти са издигнали техния си флаг над обекта, съобщават AP и ITV.

Свидетел, който е минал през рафинерията Байджи заяви пред AP, че екстремистите от „Ислямска държава в Ирак и Левант" са поставили черни знамена и банери на вишките към рафинерията и са разположили хора на пропускателните пунктове около обекта. Свидетелят заяви, че бушува огромен пожар в един от резервоарите.

Последните работници от рафинерията бяха освободени след временно примирие между иракската армия и сунитските екстремисти, обяви един от работниците.

В нея имаше 15 800 работници и 100 чуждестранни експерти. Повечето от тях напуснаха обекта във вторник, когато и бе затворен от правителството.

Рафинерията бе атакувана от екстремистите вчера сутринта.

Военни източник в Багдад заяви, че войските защитават рафинерията и са в постоянен контакт със столицата. По думите му военен хеликоптер кръжи над обекта, за да спира напредването на ислямистите.

Той поясни, че екстремистите са окупирали сграда извън рафинерията и я използват като място за обстрел на армията.

Междувременно турският премиер Реджеп Ердоган обяви, че евентуални американски въздушни удари по екстремистите в Ирак могат да доведат до убийството на голям брой цивилни и Вашингтон не виждат като благоприятна тази стратегия, съобщава Ройтерс.

По-рано съобщихме, че американски изтребители Ф-18 са излетели от самолетоносача "Джордж Х.У. Буш", който е разположен в Персийския залив, и са започнали да извършват разузнавателни полети над територията на Ирак.