Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че е „дълбоко обезпокоен” от решението на САЩ да поддържат връзки с новото палестинско правителство, предава „Ройтерс”.
Премиерът дори си позволи да наруши добрия дипломатически език спрямо американците, квалифицирайки подкрепата им като „неприемлива”.

Тези думи идват само ден, след като източник от Държавния департамент обяви готовността на Вашингтон да „води диалог” с новата власт в страната, която представлява коалиция между Фатах и ислямистите от Хамас, смятани от ЕС и самите САЩ за терористична организация.

Новото палестинско правителство положи клетва вчера, като по-рано същия ден Нетаняху открито призова света да не признава коалиционния кабинет.

Основна цел на преходното коалиционно правителство ще бъде постигането на политическа стабилност и подготовката на страната за провеждането на парламентарните избори догодина.

Преди седмица стана ясно, че временен премиер на новия кабинет ще бъде Рами Хамдала, уважаван университетски преподавател, доскоро ръководил и кабинета на Фатах.

До сделката между двете политически сили се стигна, след като на 23 април техните висши представители стигнаха до споразумение да създадат независимо правителство от технократи, което да бъде оглавено от президента Махмуд Абас.