Командирът на британските въздушни части в операция „Одисея Зора" заяви пред БиБиСи, че военновъздушните сили на Муамар Кадафи „вече не съществуват като бойна сила". Вицемаршал Герг Багуел заяви, че съюзническите самолети могат да действат „почти безнаказано" в небето над Либия.

Висшият военен заяви при посещението си в италианска база, че в момента се оказва „жесток натиск" на либийската армия.

Ние наблюдаваме невинните граждани на Либия и правим необходимото, за да ги предпазим от атака", заяви още Багуел. По думите му сухопътните сили на Кадафи също са подложени на непрекъснато наблюдение и съюзниците предприемат действия срещу тях в момента, в който застрашат цивилни или населени места.

Коментарите на Багуел дойдоха в момент, когато западните лидери обсъждат кой да оглави операцията „Одисея Зора" вместо САЩ, като НАТО изглежда фаворит на този етап.

Съюзниците извършиха над 300 полета над Либия през последните дни, като по Джамахирията бяха изстреляни и 162 крилати ракети „Томахоук".

В същото време шефът на Пентагона Робърт Гейтс заяви днес в Кайро, че никой не е в състояние да предскаже как ще приключат събитията в Либия. Той е посочил също, че няма ясен график за срока за приключване на международната операция.

Официалният представител на Пентагона контраадмирал Джерард Хюбер от своя страна заяви, че няма доказателства, че при ракетно-бомбените удари има цивилни жертви. Той е добавил, че мисията се състои в това да защитят гражданското население.