Муамар Кадафи призова милионите либийци да въстанат срещу временните власти в страната. В поредното си послание, излъчено по сирийска телевизия, той категорично заяви, че страната се намира в плачевно състояние.

Местонахождението на самия Кадафи все още остава неизвестно. На 23 август той избяга от Триполи, когато столицата беше превзета от бунтовниците, но той и неговият говорител вече няколко пъти използват сирийската телевизия да отправят своите послания към либийския народ.

На този етап не е ясно кога е направен излъчения снощи запис. В него Кадафи заявява: „Призовавам либийския народ, мъже и жени, да излязат по улиците и площадите на всички градове и да организират многомилионни протести. Но това трябва да бъдат мирни шествия. Излезте на улиците и развейте знамената. Не се бойте от никого. Вие сте целия народ. Всички права са на ваша страна. Тази земя ви принадлежи по право."

В поредното си обръщение полковникът подложи на съмнение правото на временното правителство да управлява. Как изведнъж те станаха легитимно правителство? Народът ли ги избра или някой го назначи?", запита той.

Междувременно в родния град на либийския полковник Сирт продължават ожесточените боеве между неговите поддръжници и новите власти в страната. хиляди жители вече са напуснали третия по големина град в страната, но стотици са останали да се сражават.

Представители на НАТО пък заявиха, че те не поддържат нито една от страните в конфликта, а са там с цел да осигурят сигурността на либийския народ.

Стана ясно още, че за да пробият отбраната на Бани Уалид, от Преходния съвет са сформирали бригада от 1000 човека.