Сили, лоялни на либийски лидер Муамар Кадафи, провеждат кървава операция срещу опозиционните демонстранти в столицата Триполи и други големи градове. „Ал-Джазира" цитира очевидци, според които военни самолети са бомбардирали протестиращите.

Над 800 души загинаха в кръвопролитията, които днес навлязоха в своята втора седмица. Стотици се водят безследно изчезнали. По думите на жители на Триполи, освен ВВС, властите са хвърлили срещу тях и наемници, които стрелят от движещи се автомобили с бойни патрони по хората.

Междувременно телеканалът „Ал-Арабия" съобщи за 3000 загинали, позовавайки се на mevdunaroden представител, информира Life news.

СиЕнЕн съобщава за недостиг на храна в столицата.

Група демонстранти са нахлули в посолството на Дубай. Според данните на полицията разбити са стъклата на някои от прозорците, унищожени са всички портрети на Муамар Кадафи, които били закачени по стените в отделните стаи.

По данни на властите това е първото нападение на посолство в Либия от началото на безредиците, съобщава Life News.

В един от кварталите на столицата телата на загиналите от предните дни все още лежат буквално на тротоарите и уличните платна. Само вчера в Триполи са бяха убити 61 души. По последна информация, в рамките на днешния ден насилието е регистрирало известен спад.

Правителственият самолет излетя за Триполи
Още...

Това, на което сме свидетели днес, е невъобразимо. Самолети и хеликоптери бомбардират квартал след квартал. Има много, много убити", заяви очевидец пред катарската телевизия. По думите му военните стрелят по всичко, което се движи. „Франс Прес" цитира подобни свидетелски информации за кварталите Тажура и Фашлум.

Подалият оставка либийски посланик в Индия Али ал-Есави потвърди, че самолети са били използвани вчера срещу демонстрантите и че чужденци са били наети, за да потушат размириците. Ал-Есви определи случващото се като „клане" и призова ООН да се намеси. В Обединените нации беше венсена петиция с искане западните страни да се намесят и да спрат геноцида над либийския народ. В нея са се подписали 40 000 либийци.

Върховният комисар по човешките права на ООН Нави Пилей осъди насилието в Либия и призова за международно разследване на сблъсъците в страната през последните дни.

Либийската телевизия цитира сина на Кадафи Сеиф ал-Ислам, който отрече информацията за кръвопролития и посочи, че въоръжените сили се борят с терористи и се е наложило да бъдат унищожени „складове с оръжие, разположени далеч от населени места". Сеиф ал-Ислам заяви още, че баща му ще се сражава "до последния човек".

Бенгази се намира под контрола на демонстрантите, но пистата на летището в града е била взривена. Властите са се изтеглили и от Тобрук, Сирт, Мисрата, Хомс и няколко други източни града.

Протестите срещу Кадафи, който управлява Либия вече 41 години, започнаха на 14 февруари, но набраха скорост няколко дни по-късно, когато брутално беше смазан организираният от опозицията „Ден на гнева".

През тази нощ Муамар Кадафи направи кратко обръщние по телевизията, с което показа, че все още е в страната и не е избягал във Венецуела, каквито слухове се бяха появили в Либия. По-късно беше потвърдено, че обръщението е записано пред старата резиденция на лидера, която беше разрушена от американски самолети през 80-те години и в последствие превърната в музей.

Вчера два либийски бойни самолета се приземиха в Малта, след като пилотите им отказаха да извършат удари срещу демонстранти. Все по-голяма част от дипломатите зад граница също обръщат гръб на Муамар Кадафи.

Днес самолет трябва да евакуира част от българите, които живеят и работят в разтресената от кръвопролития Джамахирия. Действия в тази посока предприеха редица страна, като Русия ще изпрати в Либия четири самолета за своите граждани, а Франция - три.