Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че иска „най-близките възможни” отношения с Европейския съюз, след като Великобритания гласува да напусне блока, добавяйки, че разделянето трябва да бъде „колкото се може по-конструктивно”, съобщава „Франс прес”.

Пристигайки на срещата на върха на ЕС в Брюксел, Камерън, който подаде оставка веднага след като резултатите от референдума станаха ясни, коментира, че докато Великобритания напуска ЕС, "ние не трябва да обръщаме гръб на Европа”.

„Тези страни са наши съседи, наши приятели, наши съюзници, наши партньори”, добави той.

„Много се надявам, че ще се стремим към възможно най-близките отношения в търговията, сътрудничеството и сигурността, защото това е добре за нас, това е добре за тях”, отбелязал още той.

Камерън, който водеше кампанията Великобритания да остане в Общността, се намира под натиск от други европейски лидери да побърза да задейства процедурата по развода, задействайки член 50 от Лисабонския договор, който се явява конституиращ за ЕС.

Ала Камерън заяви, че няма да предприеме тази стъпка, след която следват около 2 години до същинското напускане на Великобритания. Той остави този ход за наследника си, който се очаква да заеме поста през септември.