Държавният секретар на Джон Кери заяви, че речта на иранския върховен лидер Али Хаменеи в събота, в която той се зарече да се противопостави на американската политика в региона въпреки постигнатото споразумение между шестте световни сили и Техеран за ядрената му програма, е „много обезпокоителна".

„Не знам как да тълкувам това в този момент, освен да го взема за чиста монета, че това е неговата политика", заявява Кери в интервю за саудитската телевизия "Ал Арабия".

Аятолах Хаменеи заяви пред поддръжници в събота, че американската политика в региона била стриктно да се противопоставя на Техеран, при което тълпата е крещяла „Смърт на Америка и „Смърт на Израел".

„Дори и след тази сделка нашата политика към арогантните САЩ няма да се промени", изтъкна Хаменеи.

Няколко държави от Персийския залив отдавна обвиняват Техеран в намеса, по-конкретно във финансова и въоръжена подкрепа за политически движения в отделни страни, включително Бахрейн, Йемен и Ливан.

Кери подчертал, че САЩ вярват, че арабските им съюзници имат възможностите да се противопоставят на иранската намеса в региона.

„Смятам, че убеждението на президента Обама, както и оценките на нашите военни и разузнаването, са, че ако те се организират правилно, всички арабски държави имат неизползван потенциал, който е много, много важно да бъде в състояние да отблъсне всяка от тези дейности (на Иран, б.р.)", посочи американският държавен секретар.