Китай ще бъде домакин на преговори за палестинско единство между ислямистката въоръжена групировка "Хамас" и нейните съперници "Фатах". Tова съобщава "Ройтерс", като цитира източници от двете групировки и китайски дипломат.

Забележително е китайското участие в палестинската дипломация на фона на войната в Ивицата Газа.

"Хамас", която контролира Газа, е групировката, чиито бойци нахлуха в израелски градове на 7 октомври, убивайки 1200 души и пленявайки 253 заложници. Израел се закле да унищожи "Хамас" в нападение, което уби повече от 34 000 палестинци.

"Фатах" е движението на Махмуд Абас, президент на подкрепяната от Запада Палестинска администрация, която упражнява ограничено самоуправление в окупирания от Израел Западен бряг.

"Фатах" и "Хамас" изправени пред насрещен вятър преди изборите в Палестина

"Фатах" и "Хамас" изправени пред насрещен вятър преди изборите в Палестина

Това означава, че те ще трябва да си партнират или ще трябва да потърсят подкрепата

Двете съперничещи си палестински фракции не успяха да разрешат политическите си спорове, откакто бойците на "Хамас" изгониха "Фатах" от Газа в кратка война през 2007 г. Вашингтон е предпазлив по отношение на действията за помиряване на двете групи, тъй като подкрепя ПА, но забрани "Хамас" като терористична организация.

Служител на "Фатах" е заявил, че делегация, водена от високопоставен служител на групировката Аззам Ал-Ахмед, е заминала за Китай. Представител на "Хамас" каза, че екипът на фракцията за преговорите, ръководен от високопоставен служител на Хамас Муса Абу Марзук, ще лети по-късно в петък.

"Ние подкрепяме укрепването на авторитета на Палестинската национална администрация и подкрепяме всички палестински фракции в постигането на помирение и увеличаване на солидарността чрез диалог и консултации", каза говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин на редовен брифинг в петък, без да потвърди срещата.

Посещението ще бъде първото публично известно посещение на делегация на Хамас в Китай от началото на войната в Газа. Според китайското външно министерство китайски дипломат Уанг Кеджиан се срещна с ръководителя на Хамас Исмаил Ханийе в Катар миналия месец.

Базираният в Пекин дипломат, който беше информиран по въпроса, каза, че преговорите са имали за цел да подкрепят усилията за помиряване на двете враждуващи палестински групи.

Напоследък Китай демонстрира нарастващо дипломатическо влияние в Близкия изток, където има силни връзки с арабските нации и Иран. Миналата година Пекин посредничи за пробивно мирно споразумение между дългогодишни регионални врагове Саудитска Арабия и Иран.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза, че е обсъдил с китайския президент Си Дзинпин и други официални лица в Пекин в петък как Китай може да играе конструктивна роля в глобалните кризи, включително в Близкия изток.

Хамас готов да се разпусне при решение за независима палестинска държава

Хамас готов да се разпусне при решение за независима палестинска държава

Офанзива в Рафах няма да унищожи групировката

Китайски официални лица засилиха подкрепата си за палестинците на международни форуми през последните месеци, призовавайки за по-мащабна израелско-палестинска мирна конференция и конкретен график за прилагане на решение за две държави.

През февруари Пекин призова Международния съд (МС) да даде становището си относно израелската окупация на палестинските територии, която според него е незаконна.

Съвсем наскоро Китай настоя Палестина да се присъедини към Обединените нации, което първият дипломат на Пекин Ван И заяви миналата седмица, че ще "поправи една продължителна историческа несправедливост".

Блинкън ще лети до Китай

Блинкън ще лети до Китай

Белият дом иска да окаже натиск