Съобщената от СиЕнЕн информация, че руски хакери са влезли в компютърната система на Белия дом беше приета с ирония в Кремъл, съобщава БиБиСи.

Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков постоянното обвиняване на Русия за всичко се е превърнало в нов спорт.

Що се отнася до източниците на СиЕнЕн, аз не зная какви точно са те. Ние знаем, че това вече се превърнало в спорт - за всичко да се обвинява Русия. Но най-важното е, че в река Потомак (севороизточната част на САЩ - б.р.) не търсят руски подводници както в някои страни", заяви прессекретарят на президента на Русия.

Нито Държавният департамент на САЩ, нито посолството на Русия във Вашингтон са коментирали информацията на американската медия.

Припомняме, СиЕнЕн съобщи, позовавайки се на източници, че руски хакери са успели да проникнат в система за некласифицирана информация на Белия дом, от която обаче те са получили в реално време „чувствителна информация" за графика на президента с детайли, на които не се дава публичност. Съобщава се също, че руските хакери са имали достъп до системата на Държавния департамент в продължение на месеци.

Миналата седмица американският президент Барак Обама подписа указ, позволяващ налагане на санкции срещу извършители на хакерски атаки.