България отдавна е аномалия в Европа, страна член на ЕС и НАТО, която все още се чувства близка до Русия. Това вътрешно противоречие се изостри още повече след събитията в Украйна, като много хора се чувстват притиснати да избират между Москва и Брюксел. Това се казва в материал на "Ройтерс", анализиращ ситуацията на България, в която страната изпадна след събитията в Крим и Украйна.

Сега България е изправена пред най-сериозния тест за лоялност към Европейския съюз след присъединяването през 2007 г. и тя не се разколеба, макар и да рискува икономически трудности и враждебни реакции в страната, които могат да доведат до отстраняването от власт на крехката коалиция, оглавена от премиера Пламен Орешарски.

Георги Кадиев, като много други свои сънародници, е уловен между Русия и Запада. Той е депутат от БСП, като неговото правителство се съгласи на санкции срещу Москва заради анексирането на Крим, но в същото време той чувства културно и историческо привличане към Русия вследствие на дългогодишните връзки на България с Русия.

„Моят баща беше офицер в Съветската армия", казва Кадиев пред "Ройтерс". „Прекарал е живота си рамо до рамо със съветската армия. Трудно е да му се обясни в настоящия момент, че ще налагаме санкции на Русия."

България е доста по-уязвима от политическите последици от кризата около анексирането на Крим в сравнение с Полша и дори с Румъния. Много от бившите комунистически държави в ЕС поддържат връзки с Москва, но повечето гледат на Русия като на бивш окупатор и продължаваща заплаха.

България е различна, защото вижда Москва като приятел. Ако вземете заедно икономическите и културните връзки, тя вероятно е най-близката до Москва държава в ЕС, пише още "Ройтерс".

На всяко управление на страната се налага непрекъснато да опровергава твърденията, че България е "троянски кон" на руснаците в ЕС и че тайно работи за интересите на Кремъл.

Почти цялата енергетика и въоръжение на България са зависими от Русия, а страната е и вторият по големина търговски партньор на българския бизнес. Около 2000 фирми с близо 80 000 служители са зависими от връзките с руснаците, обясняват от външното министерство. Около 700 000 души са руските туристи, посетили българското Черноморие миналата година.