Временният министър-председател на Ливан Наджиб Микати заяви в петък, че отхвърля намесата на Иран в делата на страната му, след като председателят на иранския парламент каза, че Техеран е готов да преговаря с Франция за прилагане на резолюция на ООН относно Южен Ливан., предава "Ройтерс".

Резолюция 1701 на ООН, приета през 2006 г., призовава граничната зона на Южен Ливан да бъде свободна от оръжия или войски, различни от тези на ливанската държава, с цел поддържане на мира на границата с Израел.

"Изненадани сме от тази позиция, която представлява явна намеса в ливанските дела и опит за установяване на отхвърлено попечителство над Ливан", каза премиерът Наджиб Микати в изявление на правителството.

Микати добави, че преговорите за прилагане на резолюция 1701 на ООН са въпрос на ливанската държава.

Съгласно Резолюция 1701 Съветът за сигурност на ООН упълномощи мироопазваща мисия на ООН, известна като UNIFIL, "да помогне" на ливанските сили да гарантират, че Южен Ливан е "свободен от всякакъв въоръжен персонал, активи и оръжия, различни от тези на правителството на Ливан".

Израел твърди, че ливанската армия и UNIFIL не са успели да осигурят района. Израелската армия започна сухопътна операция в Ливан на 1 октомври след почти година на продължаващи военни действия с ливанската въоръжена групировка Хизбула успоредно с войната в Газа.

Съветът за сигурност на ООН изрази силна загриженост, след като няколко мироопазващи позиции на ООН в Южен Ливан бяха обстрелвани.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, че е време UNIFIL да бъдат изтеглени.

Италия иска укрепване на мисията на ООН в Ливан

Италия иска укрепване на мисията на ООН в Ливан

Италианският премиер ще посети Бейрут в петък