САЩ може да унищожи „Ислямска държава" с разполагането на 10 хил. пехотинци. Това заяви американският сенатор Джон Маккейн пред „France 24".

Бившият кандидат за президент на републиканците изтъкна, че терористичната групировка представлява „пряка заплаха" за САЩ, която може да бъде ликвидирана с разполагането на сухопътни войски в Сирия.

„Сухопътни войски означава около 10 000 американци в коалиция с арабски страни, надявам се страни от НАТО, може би дори Франция, където бихме могли да отидем на място с въздушна подкрепа да унищожим „Ислямска държава", посочил Маккейн и допълнил: „Те не са непреодолими, нито непобедими."

Маккейн заклейми това, което той нарече „липса на лидерство на САЩ" за справяне с появата на „Ислямска държава" в Сирия, подчертавайки, че Америка "трябва да прогледне за какво става въпрос при това движение" преди да установи мощно териториално присъствие в Ирак и Сирия.

Сенаторът от Аризона, който загуби президентската надпревара от Барак Обама през 2008 г., беше въпреки това критичен към какъвто и да е ход на французите към съюз с Русия за справянето със заплахата от „Ислямска държава".

„Аз изпитвам голямо уважение към президента Оланд, но твърдо не съм съгласен със съюз с руснаците", подчертал той и допълнил: „Башар ал Асад, който е бил спонсориран от Владимир Путин, е човекът, който уби хиляди с химически оръжия. Той е военен престъпник."