Нобеловият лауреат за литература Марио Варгас Льоса сравни венецуелския президент Уго Чавес с либийския лидер Муамар Кадафи и аплодира арабските бунтове, за които каза, че са "толкова важни, колкото и падането на Берлинската стена".

Това нобеловият лауреат заяви в интервю излъчено сряда вечерта в Мексико.

"Чавес подкрепи Кадафи. Наясно е с нещата. Иска да стане като него.
За щастие не го е постигнал във Венецуела", отбеляза перуанският писател в интервю за Испанския СиЕнЕн.

Латиноамериканският управляващ "се стреми да се увековечи на поста си.
А това винаги води до репресии и корупция. За щастие венецуелците не му позволяват", каза Варгас Льоса, който и при други обстоятелства сурово е критикувал Чавес.

Мисля, че полудиктатурата на Чавес няма да продължи още дълго, увери авторът на "Разговор в катедралата", който в сряда пристигна на посещение в Мексико.

Чавес е пряк съюзник на Кадафи и предложи създаването на международна мирна мисия, за да се избегне гражданската война в Либия, както и евентуални военни действия срвщу страната.

Варгас Льоса посрещна с оптимизъм бунтовете в арабските страни, въпреки че разкритикува умереността на отговора на западните правителства.

"Това, което се случва в арабския свят за мен е толкова значимо, колкото и падането на Берлинската стена", каза писателят. "Ако наистина целият регион на Средния Изток се демократизира, цялата планета ще има полза".