Германският канцлер Ангела Меркел призова турския премиер Ахмет Давутоглу да се придържат към мирния процес с кюрдите, въпреки ескалацията на напрежението. Това съобщава „Хюриет", позовавайки се на информация от кабинета на Меркел.

В телефонен разговор тя е уверила Давутоглу за солидарността и подкрепата на Германия в борбата срещу тероризма. Но също така е припомнила принципа на пропорционалност при налагането на необходимите мерки.

Германският канцлер е призовала турския премиер да не се отказват от мирния процес с кюрдите, а да го продължат, въпреки всички трудности.

Припомняме, Турция започна двустранна трансгранична офанзива срещу джихадистите от „Ислямска държава" и срещу бойците от забранената Кюрдска работническа партия (ПКК). Турция удари техни позиции с въздушни удари и артилерия, след вълната от насилие в страната.

Двама турски войници днес загинаха при атака с кола-бомба в преобладаващия с кюрди югоизток. Турската армия обвинява бойците от ПКК за нападението.

От кабинета на Меркел съобщават още, че Давутоглу я е информирал за действията на турското правителство в борбата срещу тероризма след атаката в Суруч, при която загинаха 32 души, както и за други терористични нападения срещу турските сили за сигурност.

Меркел и Давутоглу са се съгласили на тясносътрудничество между техните министри на външните работи и отбраната в битката с джихадистите, както и между вътрешните им министри за справяне с бежанската криза, предизвикана от конфликта в Сирия и Ирак.