Над 1000 бомбени заплахи до училища и други институции в Словакия са получени на 7 май, съобщи BBC.

Сигналите са предизвикали масова евакуация, а словашката полиция се опитва да установи извършителите. Броят на потвърдените заплахи нараства.

Полицейски екипи с кучета и експерти по обезвреждане на бомби са били извикани многократно в цялата страна.

От полицията съобщиха, че имейли от анонимен подател са започнали да пристигат към 17:00 ч. на 7 май, в които се е твърдяло, че експлозиви се съхраняват в стотици училища в цялата страната.

Сигнал за бомба в норвежкия парламент

Сигнал за бомба в норвежкия парламент

Депутатите обаче продължиха разискванията си

Властите не уточняват какво още се съдържа в заплахите, но според местни медии имейлите са написани на словашки, изпратени са от руски имейл адрес и са насочени към това, което авторът описва като "врагове на исляма".

Учебните занятия бяха преустановени, тъй като специализирани екипи разследваха сигналите. По-голямата част от тях бяха изпратени до училищата, но националната полиция на Словакия обяви в социалните медии, че най-малко 110 банки и 40 магазина за електротехника също са получили бомбените заплахи.

От полицията обясниха, че работят интензивно, като си сътрудничат със службите за сигурност, за да идентифицира онези, които стоят зад заплахите.

Длъжностни лица заявиха, че третират заплахите "като особено тежко престъпление на терористична атака". Извършителят го заплашва доживотен затвор, ако бъде заловен.

Тези заплахи идват на фона на 120 подобни имейла, които са изпратени до училища в района на Братислава миналата седмица.

Евакуираха второто по големина летище в Дания заради бомбена заплаха

Евакуираха второто по големина летище в Дания заради бомбена заплаха

Има задържан