Киев продължи въздушните атаки срещу руския граничен регион Курск. Отбранителните системи са унищожили четири дрона през нощта, съобщи руското министерство на отбраната, ден след като се появи информация, че Украйна е атакувала района сухопътно.

Министерството изпрати резерви във вторник, за да помогне за отблъскването на стотици украински бойци, подкрепени от танкове, нахлули в Курска област през границата. Това вероятно е една от най-големите диверсионни акции на територията на Русия по време на войната, вече от повече от две години.

Ситуацията е "контролируема", каза Алексей Смирнов, изпълняващ длъжността губернатор на югозападния руски регион, в публикации в приложението за съобщения Telegram.

Руският президент Владимир Путин обеща да подкрепи Курска област по всички начини. Смирнов съобщи това във видеообръщение в канала си в Telegram .

Ръководителят на един от районите на Курска област призова жителите да ограничат движението около селото поради влошаващата се ситуация в граничната зона.

"Уважаеми жители на Кореневски район! Моля, ограничете движението около селото за вашата безопасност", написа ръководителят на Кореневския район Марина Дегтярева.

Кореневският район граничи със Суджанския район на Курска област - снощи областният център Суджа, разположен на 10 километра от руско-украинската граница, попадна под обстрел от украинските въоръжени сили.

В резултат на нападението срещу Суджански район на Курска област бяха убити 5 души.

Противникът продължи да развива настъплението си на север по магистралата Суджа-Коренево. Все още няма движение към Суджа. Той успя да овладее още няколко населени места. Общият напредък за малко повече от 24 часа беше приблизително 15 км, съобщи руският военен Telegram канал "Два майора".

В пограничните райони лечебните заведения попълват запасите от донорска кръв. Губернаторът лично обясни къде може да се дари кръв.

Регионът е обявил няколко тревоги за въздушни нападения през последните 24 часа, показват публикациите на Смирнов. До сряда сутринта няма съобщения за сражения на нови територии.

Петима души бяха убити, включително два екипа на Бърза помощ и най-малко 20 души бяха ранени, сред които шест деца, в боевете, избухнали във вторник, казаха руски официални лица.

По данни РБК няколко населени места са били атакувани - основно селата Николаево-Дарино и Олешня, Суджански район. Става въпрос за нахлуване на 300 диверсанти от 22 механизирана бригада на въоръжените сили на Украйна. Те са навлезли на руска територия с 11 танка и 20 бронирани машини. Руското военно ведомство отчита, че са унищожени 16 от тях.

Украински бойци нахлуха в Курска област, боевете продължават
Обновена

Украински бойци нахлуха в Курска област, боевете продължават

Един човек е загинал в Белгородска област

Министерството на отбраната на Русия твърди, че през изминалата нощ руските военни, съвместно с граничарите, "продължиха да унищожават въоръжени формирования на украинските въоръжени сили в райони на Курска област, непосредствено прилежащи към руско-украинската граница".

Министерството на отбраната също така твърди, че настъплението на украинските въоръжени сили в дълбочина на руска територия не е било допуснато, нанесени са въздушни, ракетни и артилерийски удари. "Неговите резерви (на противника) са разбити в районите на населените места Басовка, Журавка, Юнаковка, Беловоди, Кияница, Корчаковка, Нова Сич, Павловка, Городище, Сумска област", ​​се казва в съобщението.

Според руските военни украинските въоръжени сили са загубили 50 бронирани машини в Курска област, включително седем танка, осем бронетранспортьора, три бойни машини на пехотата, две системи за противовъздушна отбрана "Бук М1" и др.

Министерството също така твърди, че украинската армия е претърпяла големи загуби в личен състав през последното денонощие.

Украйна не е направи официален коментар, въпреки че имаше доказателства за някои военни действия от нейната страна на границата. И Киев, и Москва казват, че атаките им не са насочени срещу цивилни.

Украйна редовно обстрелва руска територия с артилерия и ракети и е удряла цели дълбоко в Русия с безпилотни летателни апарати с голям обсег на действие, но нападенията на пехотата са рядкост. 

Силите, описващи себе си като доброволчески паравоенни формирования, воюващи на страната на Украйна, нанесоха минимални щети при голямо нахлуване в части от района на Белгород и Курск тази година, но целта на нападенията остава неясна.

Във вторник генералният щаб на Украйна не спомена нищо за украинска настъпателна операция в Русия.

Официални руски акаунти в социалните медии съобщиха, че до 300 украински бойци, подкрепени от танкове, са атакували гранични части в две населени места в Курск - Николаево-Дарино и Олешня.

Украински щурм завърши с вземане на пленници

Украински щурм завърши с вземане на пленници

Това е станало при атака срещу руската Курска област

Длъжностни лица казаха, че граничният град Суджа също е бил атакуван и Смирнов каза, че украински дрон е ударил линейка извън града, убивайки шофьора и ранявайки лекар.

Висш православен духовник каза, че украинският обстрел е подпалил катедрала и други сгради в голям манастир извън Суджа, но никой не е ранен.

Курската атомна електроцентрала работи без инциденти, съобщи още Смирнов.

Руските системи за противовъздушна отбрана унищожиха и три дрона, изстреляни от Украйна в Белгородска област и по два над Воронежска и Ростовска области, съобщиха от министерството на отбраната.

Във Воронежска област - на няколкостотин километра южно от Москва, дроновете са повредили няколко жилищни сгради и коли, съобщи губернаторът на регионите в Telegram.

Основните военни усилия на Украйна са съсредоточени върху отблъскването на руските военни сили, които контролират близо една пета от нейната територия. Руските войски постигнаха поредица от постепенни успехи през последните шест месеца.

"Баба Яга" атакува руските позиции с бомби с лазерно насочване

"Баба Яга" атакува руските позиции с бомби с лазерно насочване

Това променя съотношението на силите, смята "Форбс"