Все по-голям брой кандидати и активисти във Франция са обект на насилствени или словесни атаки в навечерието на последния тур на парламентарните избори, предаде BBC.

Говорителят на правителството Приска Тевено, заедно със своя заместник и партиен активист също бяха нападнати в Медона, предградие на Париж, от банда младежи, докато са разлепяли предизборни плакати.

Мотивът за нападението срещу Тевено не е ясен, а премиерът Габриел Атал осъди "атаките на непоносимо малодушие".

Кадри, заснети от жилищен блок, показват как младежите се тълпят около говорителят на правителството, нейната заместничка Виржини Ланло и активист от коалицията на президента Еманюел Макрон "Заедно".

Пореден германски политик бе нападнат

Пореден германски политик бе нападнат

Кизеветер е получил леки наранявания. Той е предложил да се откаже от повдигането на обвинения, ако извършителят се извини

Тевено каза пред Le Parisien, че когато тя и нейните колеги се противопоставили на младежи, "те незабавно нападнаха един от моите активисти, наранявайки Виржини". Ланло получила нараняване на ръката, докато активистът е удрян с юмруци, вследствие на което му е чупена челюстта. Предното стъкло на колата им е рабзито с помощта на електрическа тротинетка, допълва още политикът. 

Трима тийнейджъри и мъж на 20 години бяха арестувани от полицията, а инцидентът бързо беше осъден от много политици.

Премиерът Атал призова хората да "отхвърлят атмосферата на насилие и омраза, която се налага", докато лидерът на "Национален сбор" Жордан Бардела каза, че един от "големите му ангажименти като министър-председател" ще бъде "борба с рекордната несигурност и повтарящите се обиди". Депутати от "Национален сбор" също са нападани.

Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен обяви, че 30 000 полицаи ще бъдат разположени във Франция за гласуването в неделя в опит да попречат на "ултралевите или ултрадесните" да предизвикат проблеми.

Словакия вече разследва покушението срещу Фицо като терористична атака

Словакия вече разследва покушението срещу Фицо като терористична атака

Деянието е преквалифицирано като особено тежко престъпление