Външните министри на страните-членки на НАТО формулираха три искания към ръководството на Либия и заявиха, че нямат намерение да променят стратегията си по либийския въпрос. Това съобщи генералния секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен.

Всички нападения над мирното население и заплахите незабавно трябва да бъдат прекратени. Режимът е длъжен да осигури незабавен и непосредствен достъп на хуманитарната помощ в Либия, заяви Расмусен пред журналисти в Берлин, където се проведе неформална среща на външните министри на страните-членки на НАТО.

По думите му ръководството на Либия е длъжно да отзове в казармите всички военни подразделения и тежка бронетехника, в което искане всички участници на срещата са били единни.

Размусен бе категоричен, че Алиансът носи отговорност за защитата на мирното население и това се явява ясна и основна цел на НАТО в тази мисия. „Ние няма да бездействаме и да гледаме как властите атакуват местното население", допълни още той.

По думите му никой от участниците на срещата не намира за необходимо да се променя стратегията на НАТО по либийския въпрос.

По-рано Франция и Великобритания призоваха за продължаване на операцията в Либийската Джамахирия. Според двете страни НАТО носи отговорността за буксуването в либийската война, двете държави настояват за по-крути нападения срещу позициите на Кадафи.

От средата на месец февруари в Либийската Джамахирия започнаха масови протести срещу повече от 40-годишното управление на полковник Кадафи.

На 17 март Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за установяването на зона, забранена за полети над Либия. На 19 март започна и коалиционната операция „Одисея Зора" срещу Либия, в която се включиха Великобритания, Франция, САЩ, Канада, Белгия, Италия, Испания, Дания, Норвегия.

В края на месец март ръководството на операцията в Либийската Джамахирия бе поето от силите на НАТО. Целта на операцията е обезпечаване на ембаргото за доставка на оръжия, както и на безпилотна зона и защитата на местното население.